Groot feest: 301 bezoekers na 1 jaar Repair Café Runkst

Het Repair Café Runkst viert zijn eerste verjaardag. Het afgelopen jaar hielp een maandelijkse ploeg vrijwilligers vanuit de vaste stek in jeugdherberg Hostel H zo’n 301 bezoekers met het herstellen van 372 spullen. Het meest populair zijn elektrische toestellen. Iets meer dan de helft van de kapotte spullen geraakte ook helemaal hersteld.
Tijdens het Repair Café Runkst van 13 mei worden vrijwilligers en bezoekers die feestelijke voormiddag verwend.

Op 9 februari 2016 kwamen een tiental geëngageerde Runkstenaren samen om een Repair Café in de Hasseltse wijk Runkst op te richten.

Op 16 april van dat jaar was het eerste Repair Café Runkst (RCR) een feit. Elektriciens, computerspecialisten, naaisters en een fietsenmaker stonden er klaar om bezoekers te helpen bij alle mogelijke reparaties.

De oorspronkelijke bedoeling was om een tweemaandelijks Repair Café te organiseren. Door het succes schakelden we vanaf juni reeds over naar een maandelijkse formule. Elke tweede zaterdag van de maand, tussen 10 en 12 uur, vindt er nu een RCR plaats.

Vaste stek is de gastvrije jeugdherberg Hostel H in de Spoorwegstraat.

Het Repair Café Runkst viert zijn eerste verjaardag
Het Repair Café Runkst viert zijn eerste verjaardag

1_jarig_bestaan_RCR -> klik voor groot formaat pdf

Succes in cijfers

Tijdens de 11 RCR’s tussen 16 april 2016 en 11 maart 2017 ontvingen we 301 bezoekers. Dat is een gemiddelde van 27 mensen per keer.

Deze bezoekers brachten samen 372 spullen binnen voor herstel. Dat wil zeggen dat de vrijwilligers zo’n 34 stuks per keer te verwerken kregen.

Het meest populair zijn de elektrische apparaten, zoals stofzuigers, koffiezetters of videorecorders. Samen goed voor 69% van het totaal. Daarna volgen kleding (17%), fietsen (12%) en varia, zoals meubelstukken of speelgoed (2%).

53% van deze spullen worden ook daadwerkelijk hersteld. In 24% van de gevallen kan het niet ter plaatse hersteld worden en krijgen mensen advies. Meestal gaat dat over raad voor de aankoop van een wisselstuk. 23% van de spullen kunnen niet meer hersteld worden.

Elke maand staat er een ploeg van tussen 10 en 15 vrijwilligers, met een gemiddelde van 13 medewerkers per keer, klaar om de mensen te helpen. We zijn fier op dit uitzonderlijk hoge aantal voor een Repair Café.

Op facebook telt de RCR-groep momenteel 459 leden.

Weggooien? Mooi niet!

We gooien ontzettend veel. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. In jeugdherberg Hostel H draait elke tweede zaterdag van de maand tussen 10 en 12 uur alles om repareren.

Bezoekers krijgen er gereedschap en materiaal ter beschikking om, met hulp van deskundigen, hun kapotte spullen te repareren. Alles waar wat aan hapert – kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, servies, speelgoed – proberen we in het Repair Café een tweede leven te geven.

Samen de afvalberg verkleinen

Via het Repair Café wordt waardevolle praktische kennis op een plezante manier overgedragen. Spullen hoeven niet weggegooid te worden, wat de grondstoffen en energie om nieuwe producten te maken beperkt. Door repareren te promoten, dragen we bij aan het verkleinen van de afvalberg. Bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk. Jammer genoeg is dat vandaag eerder de uitzondering dan de regel.

Leuk sociaal gebeuren

 Via het Repair Café komen buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact.

Als je samen een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders wanneer je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Alle lagen van de bevolking worden bovendien betrokken en vormen zo een sociale mix. En wie niets om te repareren heeft? Die kan ook een kop koffie of thee komen drinken en een handje toesteken.

Persmoment

Het Repair Café Runkst viert op zaterdag 13 mei haar eerste verjaardag en dankt haar vrijwilligers met een speciaal ontbijt. 

Bezoekers met kapotte spulletjes zijn naar gewoonte vanaf 10 uur welkom in een ditmaal feestelijk versierd Hostel H. Iedereen viert mee met een stukje taart of gebak.

Ook de pers is welkom!

Wil u kennis maken met de vrijwilligers of een interview afnemen? Dan kan u tussen 8.45 en 9.15 uur naar het ontbijt komen.

Wil u hen aan het werk zien en proeven van de sfeer? Dan bent u welkom tussen 10 en 12 uur.

 Adres: Hostel H, Spoorwegstraat 80 in Hasselt

Indien u geïnteresseerd bent, ontvangen we graag een seintje (0477 44 82 25).

Koen Dirkx, Steven Beyen, Sarah Guilliams en Frank Ilsbroux

namens Repair Café Runkst

 Meer info en contact:

Frank Ilsbroux (0477 44 82 25)

E: info@repaircaferunkst.be

F: Repair Café Runkst

www.repaircaferunkst.be

Share

Published by

RcR

Bij Repair Café Runkst helpen we elkaar met het herstellen van allerhande voorwerpen: kleding, elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers, enz. Dit jaar nog elke tweede zaterdag van de maand 13 tot 15 uur in OC H Kruis Kruisherenlaan 29 in Runkst.

Graag commentaar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.